Angajații și pacienții Spitalului de Pneumoftiziologie din Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț, trăiesc de peste o săptămână sub amenințarea constantă a urșilor, care își fac simțită prezența în fiecare seară, uneori chiar de două ori, în curtea unității, conform informațiilor furnizate de Radio Iași și preluate de Rador.

Situația s-a repetat și în noaptea de duminică spre luni, când urșii au revenit în curtea spitalului și au răscolit containerele de gunoi, în căutarea hranei.

Angajații spitalului trăiesc cu teama pentru siguranța lor și a pacienților, având în vedere posibilitatea ca urșii să forțeze ușile de acces în clădiri.

Duminică seara, un urs a fost observat și în zona Primăriei comunei Alexandru cel Bun, situată la câțiva kilometri distanță de unitatea spitalicească.

Prefectul Vasile-Adrian Niță a anunțat că va trimite un corp de control la Primăria Alexandru cel Bun, deoarece aceasta nu a întreprins demersurile legale pentru a gestiona aceste situații de risc.

„Deși am organizat câteva ședințe informative încă din lunile iulie-august, la care a participat și primarul comunei Alexandru cel Bun, acesta pare să sfideze autoritățile și legea, ignorând cu nonșalanță problema urșilor care terorizează locuitorii comunei. De peste o săptămână, urșii apar în intravilanul localității în fiecare zi, iar primarul refuză categoric să coopereze cu reprezentanții Jandarmeriei, deși, conform legislației în vigoare, el este responsabilul echipei de intervenție care trebuie să acționeze în astfel de situații”, a subliniat prefectul Vasile-Adrian Niță.

Urșii nu sunt o amenințare doar pentru locuitorii comunei Alexandru cel Bun, ci și pentru anumite zone din municipiul Piatra-Neamț și alte comune din județul Neamț. În acest an, au fost emise aproximativ 130 de mesaje RO ALERT – un record absolut în județul Neamț – prin care populația a fost avertizată cu privire la prezența urșilor în comunități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.