Ministerul Sănătății a lansat luni în dezbatere publică un proiect de OUG care reglementează modul de eliberare, verificare și certificare pentru Certificatul digital COVID. Acest certificat intră în vigoare de la 1 iulie și are rolul de a asigura libera circulație în interiorul UE pentru persoanele vaccinate cu vaccinul anti-COVID sau imunizați în urma îmbolnăvirii și vindecării.

Certificatul va putea fi obținut de pe site-ul certificat-covid.gov.ro (deocamdată nefuncțional), singurul site oficial în acest sens. Certificatele sunt eliberate de Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind Covid-19 (SII-CDC), aflat în administrarea operațională a Ministerului Sănătății, dezvoltat și implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Certificatele sunt valabile astfel:
– Certificat de vaccinare: pentru persoanele vaccinate: până la 30 iunie 2022
– Certificat de vindecare: pentru persoanele care au trecut prin boală, sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-Cov-2, înegistrat în platforma informatică Corona-forms
– Certificat de testare: valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului pentru Sars-Cov-2, în funcție de tipuld e test efectuat

Pe lângă site-ul certificat-covid.gov.ro, autoritățile vor avea la dispoziție și aplicația mobilă CoronaScan pentru verificarea certificatelor prin intermediul codului QR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.